Lieve Vrienden met Myla,

Wat is er, mede door jullie support, het afgelopen jaar allemaal bereikt.

Myla is een jaar geleden begonnen met haar eerste therapeutische paardrijles bij ’t Ros beyaert www.t-ros-beyaert.nl in Schoorl. Dit was een spannend en bijzonder moment. Zou ze het leuk vinden en zorgt het voor een resultaat, want elk stapje ontwikkeling is mooi mee genomen. Vanaf de eerste les is meteen duidelijk dat Myla het leuk vindt en het paardrijden haar een stukje ontspanning geeft, waardoor ze haar prikkels beter kan verwerken. Daarnaast hebben Myla en wij als ouders veel baat bij de trainingen en tips, die wij hebben gekregen van Stichting Milo www.stichtingmilo.nl

Het gaat steeds beter met Myla. Mede dankzij bovenstaande is Myla duidelijk vooruit gegaan in de communicatie. Ze begrijpt nu steeds beter een vraag of opdracht. Wij werken nu met een systeem van communicatie door middel van foto’s met afbeeldingen van dagelijkse bezigheden. Door deze optimaal te gebruiken zie je dat Myla je veel sneller begrijpt. Als je bv. op zaterdag de foto van het paardrijden pakt, loopt ze meteen naar de voordeur. Het is haar dus zelfs zonder de foto van de auto duidelijk wat er van haar verwacht wordt en wat we gaan doen. Zo heeft ze nu zelfs op haar eigen manier een volgorde gemaakt: als ze een broodje wil, pakt of wijst ze eerst een bordje aan; doet dan de vriezer open en opent vervolgens de juiste la voor een broodje en pakt dan haar eigen mes uit de la. Hiermee laat ze steeds meer zien dat ze een volgorde kan maken en begrijpt welke stappen er nodig zijn voordat het broodje opgegeten kan worden. Deze manier van werken met een vaste structuur en de foto’s, die uiteraard consequent moet worden aangehouden, is voor Myla en voor ons een hele grote stap vooruit.

Maar het meest bijzondere vinden wij als familie het veranderde contact met Myla. Vanaf Myla haar tweede verjaardag keek ze ons en alle mensen om haar heen nauwelijks meer aan. Ze zat vast in haar eigen wereld en had het zichtbaar moeilijk, doordat alles wat ze tot dan toe kon (opdrachtjes begrijpen, de eerste woordjes vertellen, etc.) was verdwenen. De wereld werd daardoor eerder bedreigend voor haar. Hoe anders is dat nu: Ze geeft nu zelfs een kusje als je daarom vraagt!

Als je dan nu de twee onderstaande filmpjes ziet, zie je een resultaat waar we zelfs een jaar geleden nog niet eens op durfden te hopen!

 

Myla geeft kusjes 2              Gijs en Suzan